A Borrajongó

Etyeki forduló II. - Anonym Pince és Hernyák Birtok

2020. július 13. 05:30 - furmintfan

A júniusi etyeki túra kapcsán potenciális folytatást emlegettem és július első hétvégéje ennek megfelelően ismét Etyel felé vezetett utam. Ez alkalommal két öreghegyi borászat meglátogatása fért bele a hosszúra nyújtott délutánba: az Anonym Pince és a Hernyák Birtok.

etyek202007_1.jpg

Mindkét pince oszlopos tagja annak a kb. tucatnyi borászatot tömörítő csoportnak, akik az etyeki palackos érlelésű pezsgőt tűzték zászlajukra, azzal a deklarált céllal, hogy ez lehessen a borvidék kitörési pontja, csúcsterméke. A jelenlegi regionális kategóriát képező etyek-budai pezsgővel szemben az etyeki pezsgő szigorú termékleírást kap. A szőlő kizárólag Etyekről származhat, a szőlőtermelés is szabályozott, kizárólag 4 fajta - chardonnay, pinot noir, pinot blanc, pinot gris - használható fel, a pezsgőnek méthode traditionnelle eljárással kell készülnie és minimum 24 hónap érlelést követően kerülhet forgalomba, a dosage maximum a brut kategóriának megfelelő 15 g/l lehet. Az első szüret idén, 2020-ban történhet, az első pezsgősítés 2021-ben, így 2023-ban ihatunk először etyeki pezsgőt, ha minden jól megy.
Palackos erjesztésű pezsgőt más most is készít mindkét birtok, ezeket is kóstoltam, és a borok mellett ezek is ígéretesek.
Jegyzetelni és pontozni kicsit felületesen sikerült, de azért igyekeztem. Szövényi Áronnak és Hernyák Tominak köszönet a kóstolóért!

etyek202007_2.jpgAnonym Pince
Szövényi Áronnal kóstoltam a pincénél, beszélgetés közben átszaladtunk a szortiment fontosabb pontjain. A koronavírus hatása nem múlt el nyomtalanul a pincénél: a boreladások tavaszi befagyása miatt könnyen előfordulhat, hogy a választékot legalább időlegesen szűkíteni kell. Egyelőre azonban lehet kóstolni mindent, a pezsgőktől a vörösborokig. Az Etyeken hagyományosnak mondható sauvignon blanc-chardonnay-pinot noir trión túl a sor végére került egy soproni kékfrankos is, amelyet Áron barátai szőlőjéből, vaskeresztesi alapanyagból készített. Mindössze egy hordónyi mennyiség került palackba, a bor csak a pincénél kapható majd, de érdemes rá odafigyelni.

etyek202007_4.jpg
Anonym Összhang Méthode Traditionnelle Extra Brut
Az alapborok a 2014-ből vegyesen chardonnay és pinot noir, hordóban érlelve, illetve 2015-ből chardonnay, cask tartályban érlelve. Összesen 85% chardonnay, 15% pinot noir, 3 g/l a dosage. Illatban az érett fehér húsú gyümölcsök és a kezdődő érési jegyek mellett a hordó fűszereit is érezni, Szájban apró buborékok, kis krémesség, érett alma, sárga húsú gyümölcsök, pici fűszer, kezdődő érési jegyek. 5p

Anonym Összhang Méthode Traditionnelle Brut Rosé 2016
Több fajta: chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc és zenit, 10% pinot noir-ral, 6 g/l a dosage. Érett piros bogyósok - szamóca, cseresznye - mellett itt is érezhető halványan egy kis fűszeresség, a pezsgő illata kicsit tompább talán, mint az íze. Kerek, sima korty, a buborékok talán hamarabb eltűnnek, mint a fehérnél. 5p

etyek202007_3.jpg
Anonym Ötlett Rosé 2019
Intenzív, édes piros bogyós gyümölcsös, cukorkás illat egy kis tutti fruttival. Szájban ismét piros bogyósok - szamóca, cseresznye, málna - kerek savak és a pici maradékcukor okán enyhe édesség. Az én ízlésemnek egy kicsit édeskés, de mások számára biztosan ezért lesz szerethető. 4p+

Anonym Frazír Sauvignon Blanc 2019
Citrusok, zöldalma, ananász, körte, fehér húsú gyümölcsök, mandarin érkezik illatban és ízben egyaránt. Kerek, arányos bor, jó, de nem túlzó savakkal. Ügyesen egyensúlyoz óvilági és újvilági stílus, a hűvös, zöldes stílusjegyek és az érettebb, bujább trópusi gyümölcsös vonal között. 6p

Anonym Szinkópa Chardonnay 2017
Édesfűszerek, vanília, gyömbér, pici vajas popcorn, szegfűbors, ananász és banán jellemzi az aromatikát. A korty kerek, finoman kibélelt, enyhén krémes, közepes testtel, kerek savakkal. 6p-

Anonym Életjel Pinot Noir 2016
A pohárba szagolva intenzív és vonzó: érett piros bogyósok, szamóca, málna, csipkebogyó, keleti fűszerek, egzotikus virágok, rózsa. Kecses, elegáns bor, jó savakkal és kevés, de stabil tanninal. Ízben is szépen hozza a piros gyümölcsös, egzotikus fűszeres-virágos jegyeket. 6p

Anonym Vashegy Soproni Kékfrankos 2015
Meleg érzetű, érett piros gyümölcsös, meggyes illatjegyek, finom fűszerességgel. Kóstolva bársonyos érzetű, arányos, pont jó sav és sima tannin keretezi a max. közepes testet, ízben visszatér a meggy, a finom fűszeresség. 6p

etyek202007_8.jpgHernyák Birtok
Az Öreghegyen a Hernyák Birtok terasza az első állomás az etyeki buszok megállói felől érkezve, a napsütéses szombati délutánon meg is telt a terasz, itt még váratlanul ismerősökbe is botlottam. Hernyák Tomi a vendégek kiszolgálása mellett szakított rá időt, hogy a borok mellett meséljen és körbe is vezetett minket.
2013-ban jártam itt utoljára, azóta alaposan kibővült és megszépült a birtok, az utolsó simítások itt-ott még most is tartanak. A nyár eleje óta állandó szombati nyitvatartással működő pezsgőbár és terasz mellett 2017-ben a "Füvészkert" névre keresztelt, bérelhető rendezvényház is elkészült a birtokon. Benéztünk a családfő, Hernyák Laci büszkeségének számító párlatházba is. Bor- és törkölypárlatot eddig is készített a család, de a tervek szerint hamarosan gin-t is kóstolhatunk Hernyákéktól. A pezsgő eddig is fontos volt, még inkább kiemelt szerepet kap a jövőben. A pezsgő mennyiség növelése érdekében néhány fajtabort is beáldoznak a szortimentből, ennek jegyében a - jelenleg önállóan és a csúcsbor Altberg részeként is palackba kerülő - chardonnay várhatóan teljes egészében a pezsgőbe kerül majd.

etyek202007_6.jpg
Hernyák Méthode Traditionnelle Brut 2016
100% pinot noir. Szép érett gyümölcsök, leginkább őszibarack fedezhető fel ízében, alakuló érési jegyek mellett, de mintha még piros bogyósok is fel-felvillannának a háttérben. Elegáns, kellően lendületes és finoman krémes a korty, apró buborékokkal, szép gyümölcsös, halványan kekszes jegyekkel. 6p

Hernyák Sauvignon Blanc 2018
Érett fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, egres, a háttérben enyhe zöldes jegyek, spárga. Közepesnél épp könnyedebb test, kellően élénk savak, jól kitöltött korty, minimális rusztikus érzet jellemzi. 5p

Hernyák Zöldveltelini 2018
Érett fehér húsú gyümölcsök, körte és egres a fő díszítőjegyek. A sauvignon blanc után teltebb, szélesebb, testesebb. 5p

Hernyák Chardonnay 2017
Érett alma, ananász, pici vaj, vanília, finom fűszerek jelentkeznek illatában. Kóstolva gömbölyded, krémes érzetű, savai lágyabbak, így jobban szétterül szájban, de sem a hordó, sem a krémes-seprős jelleg nem túlzó. Ananász, érett fehér húsú gyümölcsök, némi vaj, vanília, édesfűszerek, krémes jegyek színezik. 6p

Hernyák Altberg 2017
70% chardonnay és 30% sauvignon blanc. Trópusi gyümölcsös, enyhén banános, érettebb karakter, némi vajas, vaníliás, édesfűszeres aláfestéssel. A korty telt, lassúbb ritmusban csordogál, talán egy kis maradékcukrot is érezni. Érett barackfélék, körte és alma, kis zöldfűszer és édesfűszer alkotják az ízképet. 6p

etyek202007_7.jpg
Hernyák Cabernet Sauvignon 2015
Egyszeri mutatvány a pincénél, vásárolt szőlőből készült. Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, édes piros ribizli, minimális zöldfűszer adják a díszítést. A közepesnél könnyedebb bort sima tannin és kerek savak fogják közre. Gyümölcsösre hangolt, kellemes bor, túlzások nélkül. 5p+

Hernyák Orange Wine 2017
Királyleánykából készült a pince narancsbora. Illatban sárga húsú gyümölcsök, narancs és narancsolaj, ízben ez egy kis sárga almával, sárgabarackkal egészül ki. Széles savak, enyhe cseresség, pici kesernye a korty végén. 5p

Hernyák Pinot Noir 2017
Piros bogyósok, csipkebogyó, szamóca, cseresznye és piros ribizli, finom fűszerességgel. Könnyű, jó sav, kevés, de stabil tannin alkotja a vázát, mutat már egy kis kezdődő érettséget is. 6p-

etyek202007_5.jpg
Hernyák Méthode Traditionnelle Extra Dry 2016
Édes gyümölcsök, érett alma, őszibarack, halvány fűszeresség, ízben ehhez még édes citrusok, mandarin, körte járulnak. A dosage érezhetően több, mint a Brut pezsgőben, de feszesebb savakat is kapunk mellé. Selymes, finoman krémes érzetű korty, apró buborékok, jó ízintenzitás... nagyon tetszett. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015982498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása