Tart még a Furmint Február a borrajongón is, így most három furmint következik a tarcali Kikelet Pincétől, két évjáratból. A borász, Berecz Stéphanie évek óta igyekszik akkor forgalomba hozni a borait, amikor azok már tényleg fogyasztásra készen állnak, ennek jegyében akár még az is előfordulhat, hogy az évjáratok nem időrendi sorrendben kerülnek majd a borkereskedések polcaira.
Részben premier előtti betekintést is kaptam, hiszen a Tarczal Furmint 2022 már forgalomban van, a Farkas Furmint 2021 valószínűleg hamarosan követi, míg a Tarczal Furmint 2021 egyelőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium borválogatását erősíti, a nagyközönség várhatóan csak később ismerkedhet meg vele.
A korábbi Birtok borok a 2021-es évjárattól kezdve már "Tarczal" név alatt jelennek meg, a váltással és a falubor koncepció erősítésével a külföldi piacokat igyekszik megcélozni a pince.
Kikelet Tarczal Furmint 2022
Kicsit még ül a bor illatán a hordó, a gyümölcsös, virágos, zöldfűszeres jegyeket kicsit a háttérbe szorítja. A korty tágas, széles, savai mégis élénkek, picike maradékcukor is kerekíti a boron. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, zöldalma, édes citrusok és egy kevés zöldfűszer jellemzi az ízképet, a hordó még itt sem épült be teljesen. 5p+
Kikelet Farkas Furmint 2021
A Tarczal Furminthoz képest hűvösebb karakterű, kezdetben picikét fülledt, füstös karakterét levetkőzve citrusok és zöldalma veszik át az uralmat. Karcsú, ruganyos teste szikár, feszes savakra épül, a bor fiatalságát jelzi, hogy a korty vége picikét szárít még. Citrusok, zöldalma, zöldfűszerek, enyhe almahéjas fanyarság, valamint halvány sós aláfestés kíséri a szinte teljesen száraz érzetű kortyot. Szerintem érdemes neki még egy kis időt adni a palackban. 6p
Kikelet Tarczal Furmint 2021
Vonzó illata a furmint kedves oldalát mutatja: érett gyümölcsök, körte és barackfélék dominálnak, egy kis púderes édességgel. Kóstolva is nagyon behízelgő, zamatos, teli-tele lédús gyümölccsel. A korty kerek és jól kitöltött, savai kellően lendületesek, ugyanakkor szépen legömbölyödtek, élmentesek, picike maradékcukor is kedvesebbé teszi a bort. Édes citrusok, őszibarack, körte vezetnek ízben, a háttérben megbúvó pici vanília és édesfűszer teszi teljessé a képet. Nagyon szerettem, örömbor. 6p+
Berecz Stéphanie-nak köszönet a mintapalackokért.