Amikor a 2023-as Gizella Cuvée-t először megkóstoltam, bárgyú mosollyal az arcomon csak arra tudtam gondolni, hogy nagyon kevés hasonlóan finom bort ihattam életemben. Szilágyi László, a Gizella Pince borásza eddig is az éllovasok között volt a jól iható, elegáns és tartalmas tokaji borok megfogalmazásában. Ennek fontos letéteményese lett a szimplán Gizella névre keresztelt bor, amelynek 2019-ben jelent meg az első évjárata és most egy év kihagyás után itt a 2023-as. A cél kezdettől fogva egy üde savú, alacsony alkoholtartalmú, friss, gyümölcsös bor volt, ennek érdekében fontos lépések a hordó elhagyása, a sav- és a cukortartalom egyensúlyának megtalálása, a furmint fenolos érzetének kiküszöbölése, a két fő tokaji fajta előnyeinek egyesítése. A 2023-as évjárattal az eddig is remekül működő recept egy kicsit változott, sokkal nagyobb szerepet kapott a hárslevelű a házasításban, és ennek köszönhetően még szintet is lépett a bor.
Gizella Pince Gizella 2023
53% hárslevelű és 47% furmint házasítása a Bige, Barát, Bajusz, Bomboly, Kastély dűlők terméséből, egész fürtösen préselve, tartályban erjesztve és érlelve.
Már az illat is elképesztően vonzó, temérdek gyümölcsöt vonultat fel, megvillantva a hárslevelű buja aromaprofilját és finom virágos-mézes karakterét. Őszibarack és körte érkezik először, diszkrét virágos jegyekkel, majd egy ananászos, trópusi gyümölcsös vonal kap erőre, melegedve banán és méz is megjelenik. Kóstolva egyszerre könnyed és tartalmas, finom szövésű bort kapunk, csordultig tele lédús gyümölcsökkel. Az alkohol moderált (12,5%), a sav és a cukor tökéletes balanszban van, mindkettő kicsit alacsonyabb, mint a korábbi évjáratok Gizella boraiban, de ez a kerekség csak még kedvesebbé, behízelgőbbé teszi az aktuális kiadást. (A 2023-as Gizellában 5,6 g/l a sav, 6,2 g/l a maradékcukor; a korábbi évjáratok Gizella boraiban a sav és a cukor is inkább 6,5-7,5 g/l között mozgott). Ízben visszatérnek a körtés, őszibarackos, ananászos jegyek, édes citrusokkal, cseppnyi mézzel, leheletnyi zöldfűszerrel kiegészülve. Gömbölyű és élmentes, zamatos és intenzív bor, a kiváló egyensúlynak és a sima textúrának köszönhetően semmi nem zavarja a gyümölcsös ízek tobzódását. Ha mélyebbre ásunk és odafigyelünk, egyre több apró részletet lehet felfedezni, de annyira finom és annyira itatja magát, hogy nehéz a hedonizmust feláldozni a "szakmaiság" oltárán. Koncentrációban, érlelhetőségben biztosan van feljebb, élvezeti értékben aligha. 7p (3950 Ft - pincétől, Bortársaság, Radovin)